Atskats uz Drupal 8 ballīti

Tēma

Esam veiksmīgi sagaidījuši Drupal 8 relīzes iznākšanu 19.novembrī. Šo notikumu Latvijā gan atzīmējām 2 dienas ātrāk - 17.novembrī, Wunderkraut Latvia biroja telpās Rīgā. Uz pasākumu bija ieradies diegan kupls apmeklētāju skaits, kuri vēlējās noskaidrot, kas tad jauns ir Drupal 8 un kā to sākt lietot.

Pasākuma ievadā izstāstīju, ka Drupal 8 launch party noritēs visā pasaulē ar vairāk kā 190 pasākumiem. Parādīju arī Wunderkraut izveidoto D8 promo video, ko joprojām var apskatīt šeit.

Tālāk James Nesbitt pastāstīja par Drupal 8 code sprintu 4 nedēļu garumā un ieguvumiem no tā. Viņš arī dalījās savā pieredzē un novērojumos, strādājot pie web projekta uz Drupal 8, kā arī sniedza dažus ieteikumus, kas jāņem vērā, pirmo reizi sākot darbu ar D8. 

Pasākuma turpinājumā savā pieredzē ar Drupal 8 dalījās arī Jānis Janovskis. Viņš ir izveidojis repozitoriju, kurā ir atrodams Vagrants ar Drush atbalstu, kas darbojas ar Drupal 7 un Drupal 8 versijām. Repozitorijs pieejams šeit. Jānis arī aicināja izmantot http://drupalladder.org/, kur ir informācija un materiāli par Drupal izstrādi un kontribūciju. 

Savukārt Dāniels Brūvers sniedza ieskatu Twig pamatlietās. Jaunajā Drupal 8 Twig atvieglo dzīvi tēmotājiem. Tas ir template engine priekš PHP, kas ir daļa no Symfony2  ietvara, ko izmanto par pamatu visā Drupal 8. 

Tālāk pastāstīju par Drupal.lv (šīs vietnes) projektu un savu pieredzi, migrējot saturu no iepriekšējās Drupal 7 lapas uz šo Drupal 8. Lai arī migrēšana vēl tiek attīstīta, tomēr ir iespējams veikt satura pārnesi no D7 uz D8. Šobrīd lielākais trūkums, manuprāt, ir lietotāju paroļu migrācijas nepilnības, jo pēc to migrācijas nav iespējams pieslēgties sistēmai ar iepriekšējo paroli. Problēma ir zināma visai Drupal komūnai, tāpēc gribētos ticēt, ka šī nepilnība ātri tiks novērsta. Risinājums šobrīd ir atjaunot savas paroles. 

Raimonds Kalniņš turpināja iesākto tēmu par migrāciju. Viņš demonstrēja, kā norit migrācija no CSV failiem uz Drupal 8, nomigrējot grāmatas, autorus, žanrus, attēlus. 

Meetup noslēgumā Ernests Gabrāns uzsāka diskusiju par Latvijas Drupal asociācijas dibināšanu un tās nepieciešamību. Tā kā ir plāns pieteikties konkursā uz Drupal Developer Days 2017. gada pasākuma organizēšanu Rīgā, tad asociācijas dibināšana ir priekšnosacījums, lai šādu pasākumu varētu organizēt. Visus interesentus, kuri vēlas iesaistīties šīs asociācijas izveidē, rakstiet Ernestam e-pastu ernests.gabrans[at]wunderkraut.com

Vakara turpinājumā tika ēsta svētku Drupal 8 kūka un baudīts Tālavas ķēniņa alus un pasākuma apmeklētāji varēja nodoties neformālām sarunām un apspriest jauno Drupal 8 un citas aktuālas tēmas.

Bildes no pasākuma pieejamas ŠEIT